Kallis vuokratyövoima

Blogi

Kallis vuokratyövoima

Meillä ihmisillä on taipumus pitää totena mitä yleisesti sanotaan. Se voi käydä kukkarolle kalliiksi. Muistathan, että varojasi käyttää muutkin – esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialue.

Keski-Suomen hyvinvointialueella on yleinen uskomus: vuokratyövoima on kallista. No onko? Oikeasti? Tein jo ajat sitten alueen valtuutetuille kirjeen, jossa aivan yksinkertaisella matematiikalla osoitan väitteen vääräksi ainakin joissain tilanteissa. Matematiikka menee näin:

Kotihoidon yksikössä työskentelevä lähihoitaja Sulevi sairastuu ja ilmoittaa olevansa poissa keskiviikkoaamun vuorosta. Palveluvastaava joutuu jälleen kerran pyytämään vakituiselta henkilökunnalta apua tilanteeseen ja niinpä joustamaan tottunut Kalevi lupaa tiistaina aamupäivällä palveluvastaavalle tekevänsä huomenna oman iltavuoronsa lisäksi aamuvuoron. Homma ratkaistu ja säästöä tulee, kun ei tarvinnut käyttää henkilöstövuokrausta. Lasketaan, kuinka paljon säästöä syntyy:

Perupalkka tunneista (7-14): 7 x 15€/h = 105€
Henkilöstösivukulut: 105€ * 0,2413 = 25,34€ (https://www.kt.fi/tilastot-ja-julkaisut/henkilostokulut)
Tuplavuorokorvaus: 120€
Hälytyskorvaus: 120€
Paikattavan vuoron hinta oman työntekijän tekemänä: 370,34€

Entäpä jos aamuvuoro paikattaisiin henkilöstövuokrayrityksen sijaisella? Keski-Suomen Sijaishoitajien hinta on 37,49€ / tunti. Hinta sisältää mm. KSSH Verkkovarauksen, josta ei tässä sen enempää.

Oletetaan että Kalevin ei olisi tarvinnut joustaa, vaan vuoroon olisi tullut meidän Uolevi:
Laskutushinta aamuvuorolle 7-14: 7 x 37,49€ = 262,43€
Uolevin työmatkan korvattava osuus: 30 km * 0,28 €/km = 8,40€
Paikattavan vuoron hinta Keski-Suomen Sijaishoitajan työntekijän tekemänä: 270,83€

270€ on ainakin minun maailmassa selvästi vähemmän kuin 370€. Sata euroa vähemmmän. Silti yleisesti vätetään, että vuokratyövoima on kalliimpaa.


Lisätty 08.02.2024