Halu, kyky ja kokemus

Halu vaikuttaa

Yhteiskunta ja siihen vaikuttaminen alkoi kiinnostamaan minua jo varhain nuoruudessa. Perustimme kavereideni kanssa punk-bändin ja kuten asiaan kuuluu, laulujen sanat olivat kantaaottavia ja usein yhteiskuntaa kritisoivia. Enhän minä niitä sanoja kirjoittanut tai lukenut vaan laulajamme. Olin rumpali, jonka elämä oli sangen onnellista ja äidin pullantuoksuista lukiolaiselämää. Kun sitten jossain vaiheessa aloin tutustumaan laulujemme sanoihin, aloin ymmärtämään, että kaikkien elämä ei ole yhtä pullan tuoksua ja turvallista kuin minulla. Syntyi halu vaikuttaa.

Pääsin vaikuttamaan yhteisiin asioihin toden teolla ensimmäisen kerran tultuani valituksi tykkimiestoimikunnan puheenjohtajaksi varusmiespalveluksessa. Tehtävä oli "päätoiminen" ja niinpä AUK:n jälkeen toimin Kymen ilmatorjuntarykmentin palveluksessa olleiden varusmiesten edunvalvojana, kunnes oma palvelukseni päättyi kesällä 1998.

Kyky vaikuttaa

Poliittisessa päätöksenteossa mukana olevalla on hyvä olla tiettyjä ominaisuuksia, joista tärkeimmäksi nostaisin esiintymiskyvyn. On oltava riittävän rohkea ollakseen esillä ja puhuakseen suuremmillekin joukoille. Tämä ei toki ole koko totuus, sillä loppujen lopuksi varsinainen poliittinen prosessi, päätöksiin vaikuttaminen ja aloitteiden tekeminen on ihan jotain muuta kuin puhumista. Esiintymiskokemuksesta muusikkona on ollut minulle apua yleisölle puhumisen kehittämisessä. Varsinaisen tulikasteen julkiselle puhumiselle sain armeijassa juontaessani varusmiesradiota kymenlaaksolaisessa paikallisradiossa.

Kokemus vaikuttaa

Poliittista päätöksentekoa oppii lähtemällä mukaan poliittiseen päätöksentekoon. Olin kunnallisvaaleissa ehdolla ensimmäistä kertaa vuonna 2012 Konnevedellä. Valtuustopaikkaa ei vielä tuolloin tullut, mutta "urani" kunnallispoliitikkona alkoi kuntamme vapaa-aikajaoston puheenjohtajana. Nyt olen toisen kauden kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja. Jälkimmäisessä tehtävässä olen toiminut viime kauden puolivälistä alkaen. Mainittujen luottamustoimien lisäksi toimin Keski-Suomen verkkoholding Oy:n hallituksen jäsenenä, KSSPH:n varavaltuutettuna ja muutamassa muussa luottamustoimessa.